DİYARBAKIR TARİHİ
Diyarbakır, Güneydoğu Anadolu Bölgemizde, Mezopotamya'nın ise kuzeyinde yer alan Türkiye'nin en kalabalık on 2. şehridir. Il M.Ö 14. asırdan bu yana Amidi, Amid, Amida, Agusta, Karaamid, Karakale, Karacakale, Hamid, Karahamid, Diyarbekir ve Diyarbakır isimleriyle anılmıştır. Son Zamanlarda kullanılan durumu Diyarbakır'dır. Diyarbakır ismi önceden şehir merkezi dışarısında pekçok bölgeyi de tanımlayan partner isimken son zamanlarda yalnızca şehir merkezini anlamak amaçlı kullanılır. Şehir merkezinin 9000 senelik bir geçmişi vardır. Il 1867 senesinde Diyarbekir isimiyle valilik olmuştur. Bu senelerde az öncede bahsettiğimiz benzeri sade merkezi değil orta dışarısında kapsamlı bir bölgeyi nitelemesiyle de bilinir.
Diyarbakır'ın tarihi çok eskiyen dönemlere civarı dayanır. Çayönü tepesi kazılarında Dünya'nın en eskiyen köyünün yer alması bunun için verilebilecek en güzel örneklerden biridir. Buradaki kişilerin enbaşta göçebe olup her geçen gün oturmuş duruma geçtiği saptama edilmiştir. Tarihte buraya Hititler, Asurlular, Aramiler, Urartular, İskitler, Medler, Persler, Makedonyalılar, Romalılar, Bizanslılar, Abbasiler, Selçuklular, Moğollar ve Osmanlılar benzeri daha birçok medeniyet egemen olmuştur. Buna Bağlı Olarak tarihi birikimi bol bir şehirdir. Bu yüzden Güneydoğu'da gezilip görülmesi gerekli bulunan yerlerin en başında ciro.
DİYARBAKIR İKLİMİ VE BİTKİ ÖRTÜSÜ
Diyarbakır şehrinde katı bir siyah abuhavası hakimdir. Bunun yakınında yarısı kurak yayla abuhavası de görülür. Yazlar ateş gibi ve kurak, kışlarsa ilgisiz ve az yağışlıdır. Doğu Anadolu'ya rağmen daha az soğuktur.
Bölge en yeşil vaktini ilkbaharda yaşar. Yaz aylarıysa çok kurak olduğundan bu mevsimde bozkırlar hakimdir. Ormanların ölçüsü pek değildir, dağlarında yer yer meşe ormanları görülür. Ormanlar dışarısında çayır ve meraları ve ekili arazileri de bulunur.
GÖRÜLMESİ GEREKLI BULUNAN YERLER
Ulu Cami
Ulu Cami, şehirdeki camiler içinde en büyüğü ve en meşhur olanıdır. Yapı 639 senesinde Martoma Kilisesi'nin camiye dönüştürülmesiyle oluşturulmuştur, Anadolu'nun en eskiyen yapılarından biridir. Balıkçılarbaşı semti Ulu Cami Semti'nde bulunur.1091 senesinde Selçuklular aracılığıyla onarılmıştır. Sonraki dönemlerde de belli aralıklarla onarımlar geçirmiş, bu onarımlarla alakalı kitabeler caminin duvarlarına yerleştirilmiştir. Caminin en mühim bölümü mihrap ve minberdir, şunlar 19. asırda yapılmıştır. Avlusu dikdörtgen biçiminde olup bu avlunun içinde bir güneş saati bulunur. Bu saat güneşin hareketleriyle beraber vakti işaret etmektedir. Tarihi kitaplardan değil gezerek öğrenmek talep ediyorum diyorsanız Ulu Cami'yi kesinlikle görmelisiniz.
Surp Giragos Ermeni Kilisesi
Kilise, Balıkçılarbaşı'nda Özdemir Semti'ndedir. Hangi tarihte yapıldığı tam anlamıyla bulunamamış olup, Ortadoğu'daki en kocaman Ermeni Kilisesi'dir. Ortodoks Ermenilerin kullandıkları saptama edilmiştir. En son 2011 senesinde restoresi inşa edilmiş olup bu tarihte bir daha ibadete açılmıştır. Görkemli bir yapıya sahip bulunan kilise her dinden konukların dikkatini çekmektedir.
Cahit Sıtkı Tarancı Evi
Diyarbakır haneleri de hem bir tarihi hem bir yapı olarak kentin gözbebeklerindendir. Cahit Sıtkı Tarancı'nın evi de bunlardan biridir. 1733 senesinde inşa edilmiş bulunan evin başlangıçta Trahom Hastanesi meydana geldiği biliniyor. Ev daha daha sonra Tarancı ailesine geçmiş. Daha Şimdiden müze olarak kullanılan evde şaire ilişkin özel eşyalar, kitapları ve mektupları yer alıyor. Hem Bir yapı hem bir de kültürel bir seyahat olması tarafından Cahit Sıtkı Tarancı Evi şiddetle tavsiye edilir.
Surlar
Şehirde pekçok sur yer almaktadır. Bunlardan bazıları; İç Sert Duvar Surları, Yedi Kardeş Burcu, Ulu Vücut Burcu, Selçuklu Burcu ve Nur Burcu'dur. Diyarbakır Surları Çin Seddi'nden daha sonra en uzunca sur olmasıyla ün kazanmıştır. 5,5 km uzunluğundadır. Ortaçağ askeri mimarisini çok iyi bir şekilde yansıtmasıyla da kesinlikle görülmesi gerekli bulunan yerler içinde ipi göğüsler.
Hasan Paşa Hanı
1572 halis 1575 seneleri içinde Vezirzade Hasan Paşa aracılığıyla yaptırılmıştır. Gazi Caddesi'nde yer alan han, Ulu Cami'nin de karşısında bulunur. Vaktiyle Evliya Çelebi'yi de ağırlamış bulunan han, son zamanlarda kafelerin, lokantaların, kitapçıların ve antikacıların yer aldığı tarihi bir mekan olmasıyla hem bir gezme hem bir dinlenme mekanı olarak size sunulmuştur.
DİYARBAKIR HAVAALANLARI
Diyarbakır Havalimanı, 1952 senesinde hizmete başlamış, kente uzaklığı 6 km'dir. Havaalanının kente yakınlığından nazaran ulaşımda bir sorun yaşanmaz. İç hatlara ve dış hatlara seyahat taşıması yapılabilmektedir.
Diyarbakır uçak biletleri amaçlı sitemizi faydalanarak uçak seferleri ile ilgili haber alabilir, en pahalı olmayan Diyarbakır uçak biletlerini buradan inceleyebilirsiniz. Hem Bir pratik, hem bir çabuk şekilde biletinizi alabilir ya da rezerve yaptırabilirsiniz. Kampanyalarıyla pahalı olmayan uçak bileti ücretleri sunan sitemiz Diyarbakır'ın tarihi ve yapı güzelliklerini sizlerle buluşturacak.
Diyarbakır'ın burada sayma imkanı bulamadığımız daha birçok güzelliği var. Camiler, kiliseler, surlar, hanlar, müzeler, Hevsel Bahçeleri, Sipahiler Çarşısı ve daha birçok zerafet Diyarbakır'da sizleri bekliyor. Doğu'nun en güzel illerinden bir tanesini siz de görmelisiniz. Elbet bunu yaparken de pahalı olmayan Diyarbakır uçak biletlerini sitemizden bulacağınızı unutmadan.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder