1 Temmuz 2015 Çarşamba

Mardin Uçak Bileti Alabilirsiniz

Mardin ili bir dağın tepesine heyeti meydana iştirak eden ve tarihi Mezopotamya'ya civarı dayanan bir şehirdir. Şehir hakkındaki en eskiyen doküman M.Ö. 1305 pili 1274 seneleri aralarında I. Adad Nariri aracılığıyla yazılmış meydana iştirak eden yazıtlardır. Mardin'in isimiyle alakalı pekçok söylenti bulunuyor. Bunlardan bir tanesi de Mardin ismin sert duvar manasına geldiğini vurgulayan yazıtlardır. Dağ üst kısmına oluşturulmuş meydana iştirak eden Mardin şehri bir sert duvar misyonu gördüğü amaçlı adı da buradan gelmektedir. Bir öbür rivayete göre Pers Kralı Ardeşir buraya kavimlerden birini yerleştirdi ve bu kavmin adı da Marde idi. Şehrin adı da Marde kelimesinden türeyerek gelmektedir.

Mardin dağın yamacına oluşturulmuş meydana iştirak eden bir şehir meydana geldiği amaçlı ilde çok sayıda sert duvar bulunuyor. Bu kalelerde günümüze civarı tarihi yapısını koruyarak gelmeyi başarmıştır. Şehrin bununla birlikte M.Ö. 3.000 senesinde Mezopotamya kaynaklarında bulunan Marmadan şehri ile bir irtibatının olup meydana gelmediği da araştırılmaktadır.

Mardin bilhassa Mezopotamya'ya ev sahipliği yaptığı amaçlı Mardin ilinde ve etrafında Mezopotamya'ya ilişkin kalıntılara rastlanmaktadır. M.Ö. 8000 senesinde yazılmış meydana iştirak eden yazıtların Mardin ve etrafında yer alması da bunu net bir biçimde işaret etmektedir . Bütün bu yazıtlar son vakitlerde gerek Mardin etrafında gerekse de Mardin müzesi ve çeşitli müzelerde bulunmaktadır .

MARDİN İKLİMİ VE BİTKİ ÖRTÜSÜ

Mardin'de 2 çeşitli iklim aralarında geçiş özelliği bulunmaktadır. Siyah abuhavası ve Akdeniz ikliminin geçişi özelliğini gösteren bu alanda her 2 iklimin nitelikleri de yaşanabiliyor. Yaz ayları sıcak geçerken kış ayları ise ilgisiz olmaktadır. Kar yağışlı geçen günlerin sayısı 10 günden fazla değildir. Sıfırın altında geçtiğimiz gün sayısı ise 60 günü aşmaz. Sıcaklıkta ise yılın aşağı yukarı olarak 100 günü 30 derecenin üzerindedir. Yıllık aşağı yukarı yağış ölçüsü ise 713 milimetre civarındadır.

Mardin nebat örtüsü önce bakıldığı zaman bozkır görünümü verir. Dağ yamaçlarında ise fazladan meşe ağaçlarının çoğunlukta meydana geldiği ormanlar bulunuyor. Fakat bu ormanlık sahalar il genelinin %15'ini geçmez. Ekili sahalar ise %40'lık bir sahası kaplamaktadır. Bununla Birlikte bir takım yerlerde ise kavaklıklar görülmektedir.

GÖRÜLMESİ GEREKLI OLAN YERLER

Mardin Kalesi: 10. Asırda yapılmış meydana iştirak eden sert duvar Hamdaniler aracılığıyla yaptırılmış. Sert Duvar 1 km uzunluğunda ve 30 pili 150 me genişliğinde surlara sahiptir. Çeşitli vakitlerde mardin'e iştirak eden ve kalede olan gezginlerin verdiği verilere göre kalede çeşitli yapılar yer ediniyor .

Fatih Kalesi: Fatih kalesinin yer aldığı yer bununla birlikte eskiyen bir yerleşim merkezi olma özelliğini taşıyor.

Rabbat Kalesi: Rabbat kalesi Derik ilçesinin 15 km uzağında bulunuyor. Bu sert duvar Artuklu zamanından kalma en mühim tarihi eserlerden bir tanesi olma özelliği taşıyor.

Marin pili Merdis Kalesi: Eskiyen Merdis kalesinin içine yapılmış meydana iştirak eden sert duvar 1500 m uzunluğunda surlara sahiptir. Bununla Birlikte bu surlar 12 kule ile de desteklenmektedir. Kalenin ise Bizans çağından kaldığı anlaşılmaktadır.

Ulu Cami: Cami 1176 senesinde inşa edilmiştir. Artuklular zamanından kalma cami son vakitlerde civarı yapısını koruyarak gelmeyi başarmıştır.

Şehidiye Camii ve Medresesi:  Mimari Padişah Melik Nasruddin Artuk Aslan aracılığıyla 1201 pili 1239 seneleri aralarında yaptırılmıştır. Bununla Birlikte Padişah Melik'in kabiri da burada bulunmaktadır.

Sıttı Radviyye (Hatuniçin) Medresesi: 1177 senesinde yaptırılan medrese Kutubeddin Ilgaz'ın annesi yerine Sırtaziye Camii ile bununla birlikte yaptırılmıştır.

Kayseriyye (Bezestan): Eskiyen vakitten kalma meydana iştirak eden bu çarşı Ulu Camni'nin kuzeyinde çarşı içinde bulunmaktadır . Yapının pekçok bölümü yıkılmış olsa da son vakitlerde hâlâ içinde etkin meydana iştirak eden dükkanlar bulunuyor. Çarşı ise 1487 pili 1502 seneleri aralarında yaptırılmıştır.

MARDİN HAVALİMANLARI

Tarihi bir şehir olma özelliğini taşıyan Mardin'i bütün dünyaya açan Mardin havaalanı 1999 seneninden itibaren hizmet veriyor. Bu tarihi şehre gelmek talep eden yolcular Mardin uçak bileti maliyetleri araştırarak kendileri amaçlı en uyumlu biletleri bulabilir ve satın alabilirler.

Mardin'e gelmek dilediğiniz zaman Mardin uçak biletleri maliyetleri bununla birlikte size Alo bilet hattından da piyasaya sunulmaktadır. Şayet En pahalı olmayan Mardin uçak bileti almak isterseniz o zaman hem bir Alo bilet hattı hem bir de web sitesinden dilediğiniz fiyatlardaki biletleri satın alabilirsiniz. Sizde Mardin'in tarihi güzelliklerine daha yakından göz atmak isterseniz yapmanız gerekli olan Pahalı Olmayan Mardin uçak bileti satın almak olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder